Maria Anderzon - Vegansk Skönhetsblogg

Torsdagstipset ★ #oktosay
Förra veckan startade jag en ny kategori här i bloggen där jag varje Torsdag tipsar om något som inte har med skönhet att göra. Jag kallar det Torsdagstipset och förra veckans tips hittar du HÄR.
Den här veckan vill jag tipsa om en kampanj som heter #oktosay och handlar om psykisk ohälsa. Jag ramlade in på en video av en slump när jag satt och tittade på Lady GaGa på YouTube och kände att det här måste jag uppmärksamma.
I videon för kampanjen #oktosay ringer min absoluta Queen, Lady GaGa ett skypesamtal till Prins William och i videon får man se hur de diskuterar kampanjen. En riktigt smart video och det här med att Lady GaGa och Prins William skypar varandra är ju hur kul som helst, väldigt smart promotion för kampanjen alltså!
Men tillbaka till själva kampanjen som handlar om psykisk ohälsa som är ett så viktigt område att arbeta med och prata om. Kampanjen går ut på att uppmuntra människor att öppna upp och samtala om sin psykiska hälsa med en kompis, släkting, partner eller granne. #oktosay handlar helt enkelt om att det ska vara okej att säga att man mår dåligt.
I videon öppnar Lady GaGa upp en smula och pratar om hur det är att må piss psykiskt när man är på turné och ska upp på scen varje kväll. Hon och Prins William pratar om hur viktigt det är att våga prata med de man har runt sig men också om hur otroligt viktigt det är att de man öppnar upp sig för, lyssnar och vågar prata de med.
Jag har själv varit rätt nära kanten eller hur jag nu ska beskriva det och jag har fortfarande väldigt svårt att prata om det. Det är jobbigt att må dåligt, framförallt för att de man har runt sig inte förstår eftersom de själva inte varit där. Inte heller finns det några enkla lösningar på problemen och det kan nog vara svårt att hjälpa till eftersom det inte finns några direkta "botemedel".
Som deprimerad känner du dig dessutom som att du har blivit galen, och du är livrädd för vad som ska hända och hur folk ska se på dig om du berättar vad du tänker. Inte heller vill man klaga eller ta upp andra människors tid för det finns ju andra människor som har det så mycket värre och du vill ju inte att folk ska tro att du går runt och tycker synd om dig själv. Därför sätter du på dig en stark rustning och en perfekt mask för att helt enkelt kunna tuffa på som att ingenting har hänt, men istället vore det ju så mycket bättre om du pratade med någon om hur du faktiskt mår.
Jag tycker budskapet med kampanjen är så sjukt viktigt. Vi måste bli bättre på att prata om hur vi mår, och det måste vara okej att säga att man mår dåligt psykiskt. Det ska vara lika självklart att berätta att man är sjukskriven för att man brutit lårbenshalsen som för att man är deprimerad eller lider av panikångest. 
Kampanjen är en del av Heads Together som är den Brittiska kungafamiljens organisation som arbetar med mental hälsa. Du hittar fler filmer på deras youtubekanal och kan läsa mer på deras hemsida.
Powered by Jasper Roberts - Blog