De senaste dagarna har det stormat rejält kring sminkjätten NARS Cosmetics. De har många Veganska produkter, är cruelty free och älskas av sminkfantaster världen över. Men när företaget gick ut med sina planer på att etablera sig i Kina gick konsumenterna till attack på sociala medier!
På NARS instagramkonto finns nu tiotusentals arga kommentarer och hashtaggen #boycottnars växer sig större för varje dag. Jag är faktiskt imponerad och lite rörd över alla de människor som engagerat sig i debatten, det här är ett tydligt tecken på att det finns ljus i vår annars ganska mörka värld.
I går la NARS ut ett inlägg på Instagram där de bemöter kritiken och menar att de "är emot djurtester men känner att det är viktigt att erbjuda sin vision om skönhet och konstnärlighet till fans även i det området". Med andra ord väljer de att gå med på djurtester för att tjäna pengar. Inlägget har just nu 8700 kommentarer och det är inga glada hejjarop direkt. NARS får kritik för att välja pengar framför djuren, kunder vill lämna tillbaka sina produkter och få pengarna tillbaka, företaget anklagas för att vara en "sell out" och blir kallade en hel del fula ord. Kommentarerna är genomgående arga och besvikna och det med all rätt. Företaget har stolt marknadsfört sig som "cruelty free" men väljer nu aktivt djurtester för att etablera sig(och tjäna massor med pengar) på den Kinesiska marknaden.
NARS inlägg i sin helhet: "We want you to know that we hear you. The global elimination of animal testing needs to happen. We firmly believe that product and ingredient safety can be proven by non-animal methods, but we must comply with the local laws of the markets in which we operate, including in China. We have decided to make NARS available in China because we feel it is important to bring our vision of beauty and artistry to fans in the region. NARS does not test on animals or ask others to do so on our behalf, except where required by law. NARS is committed and actively working to advance alternative testing methods. We are proud to support the Institute for In Vitro Sciences (IIVS), a globally recognized organization at the forefront of advancing non-animal methods in China and around the world. NARS is hopeful that together, we can work toward a cruelty-free world."
Vad är problemet? För dig som inte förstår/är insatt i problemet handlar detta om att företaget väljer att sälja sina produkter i Kina. Enligt Kinesisk lag måste alla produkter som säljs i landet först testas på djur för att säkerställa att de är "ofarliga".  Djurtester av kosmetiska är sedan länge förbjudet i Europa och det finns många moderna sätt att testa kosmetiska produkter som inte innebär tester på levande varelser. Produkterna som lanseras i Kina är sedan tidigare testade och etablerade på andra marknader och alltså redan använda av konsumenter i resten av världen vilket i sig indikerar att de är helt ofarliga. Det finns alltså inga som helst goda anledningar till detta utan djurtester är och förblir en förlegad och omodern metod som är extremt plågsam för djur och helt onödig.
Många företag väljer aktivt bort den Kinesiska marknaden av etiska principer men många väljer pengarna framför moral och etik. Några av dessa företag/märken är Loreal, Clinique, Maybelline, Elisabeth Arden, MAC, Estee Lauder, Victoria's Secret, YSL, Mary Kay, Neutrogena, Garnier och nu även NARS.
 
TRYCK PÅ HJÄRTAT OM DU ÄR EMOT PLÅGSAMMA DJURFÖRSÖK ❤︎
bea

Vad bra, då ska man undvika NARS i framtiden.

P

❤️

GoForFit

Tråkigt att höra :( Men härligt att så många står upp emot dem!! Heja!

sv: Taaack :D

Johanna

Så bra skrivet! Blä för dom👎

Svar: Tack fina du ❤️
Maria Anderzon - Vegansk Skönhetsblogg

Bunny

:(

Ylva

Fy så tråkigt :( Har ingen av deras produkter, men hade känt mig lurad om så var fallet.

Svar: Ja det blir ju väldigt surt när man aktivt väljer något för att det ska vara bättre och så ändras förutsättningarna.
Maria Anderzon - Vegansk Skönhetsblogg

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress